Acasă Stiri InterneGaze Legea Energiei se întoarce în Parlament

Legea Energiei se întoarce în Parlament

de M G

iohannis_94Preşedintele Klaus Iohannis a decis să nu promulge, ci să trimită Parlamentului, la reexaminare, modificările aduse recent la Legea 123/2012 a energiei şi gazelor naturale.

Reamintim, Administrația Prezidențială a cerut Consiliului Concurenţei să analizeze Proiectul de lege privind modificări la Legea energiei și gazelor nr 123/2012, adoptat de Parlament și transmis spre promulgare Președintelui României.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu, declara, recent, că posibilitatea care se acordă producătorilor de energie de a încheia contracte între ei, prin modificarea adusă legii, “poate genera din nou abuzuri, în contexul în care istoria ne-a arătat că nu putem avea încredere în comportamentul lor”. Chirițoiu a spus că „trebuie să continue să existe anumite restricţii în activitatea producătorilor, cel puţin pentru o perioadă de timp”. “Într-o lume normală în care ai producători privaţi, bine conduşi, care îşi văd de treaba lor şi încearcă să-şi maximizeze profitul, i-ai lăsa să facă aproape orice. De ce suntem foarte intervenţionişti în România? Pentru că producătorii de electricitate sunt majoritari de stat şi istoria ne-a dovedit că nu sunt foarte grijulii cu banii statului. Din acest motiv nu îi lăsăm să facă o serie de lucruri, să vândă direct, ci îi obligăm să vândă pe bursă, pentru că nu avem încredere în ei. Istoria ne-a arătat că nu putem să avem încredere că se comportă responsabil, corect şi cu grijă pentru banul statului şi interesul cetăţenilor. Şi atunci, pentru o perioadă cel puţin, cred că trebuie să rămânem mai restrictivi, mai intervenţionişti în acest domeniu, să nu permitem lucruri care ar putea duce la abuzuri, aşa cum s-a întâmplat în trecut”, a subliniat Chiriţoiu, transmite Agerpres.

Ce spune Preşedintele

În cererea de reexaminare, Klaus Iohannis arată că „în opinia noastră, unele dintre prevederile legii menționate sunt neclare și, prin aceasta, pot genera o serie de consecințe cu un potențial efect negativ în domeniu, motiv pentru care se impune reexaminarea de către Parlament a actului normativ transmis la promulgare”.

Conform preşedintelui, „prin modificarea art. 28 lit. f) – articolul unic punctul 3 din legea transmisă la promulgare – se prevede obligația producătorilor de a menține rezerva de combustibil la un nivel suficient sau, după caz, o rezervă suficientă de apă, pentru îndeplinirea obligațiilor de producție și furnizare continuă a energiei electrice, care se remunerează conform cu reglementările în vigoare. Din redactarea acestei normei nu rezultă însă cu certitudine că producătorii au și obligația de a menține rezerve suficiente de combustibil pentru asigurarea siguranței Sistemului Energetic Național. Neclaritatea normei cu privire la existența acestei obligații ar putea pune în pericol continuitatea furnizării energiei electrice, în mod special în perioadele în care se înregistrează temperaturi extreme. O reanalizare și clarificare a normei menționate este cu atât mai necesară cu cât Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, în actuala formă, se referă nu numai la obligațiile asumate prin contracte, ci și la cele de pe piața de echilibrare”.

De asemenea, preşedintele consideră că, „prin introducerea alin. (3) la art. 29 – articolul unic punctul 4 din legea transmisă la promulgare – se permite producătorilor să perfecteze contracte cu alți producători și să realizeze un mixt energetic, pentru a oferta pe piața internă sau la export energia electrică, în conformitate cu art. 28 din Legea nr. 123/2012, precum și cu celelalte prevederi în vigoare. Prin faptul că nu se precizează condițiile minime privind structura mixtului energetic sau criteriile ce ar trebui îndeplinite de către acești producători, noile prevederi permit operatorilor să perfecteze înțelegeri cu diverși alți producători, ceea ce ar putea fi interpretat ca fiind în contradicție cu dispozițiile art. 23 alin. (1) din Legea nr. 123/2012, conform cărora tranzacțiile cu energie electrică se desfășoară pe piața concurențială, în mod transparent, public, centralizat și nediscriminatoriu. În acest context, modificarea propusă la art. 29 poate fi de natură să afecteze competiția pe piață, acest lucru fiind în detrimentul consumatorului și al accesului cât mai avantajos al acestuia la piața de energie”.

De altfel, preşedintele Iohannis consideră oportună reanalizarea dispozițiilor Legii 123/2012 în ansamblul ei și în raport de legislația europeană în domeniul energiei electrice.

din aceeasi categorie