Acasă Focus Agricol Îngrijorarea eurodeputaţilor privind deplumarea gâştelor vii

Îngrijorarea eurodeputaţilor privind deplumarea gâştelor vii

de GM

gasteObţinerea prin metode crude a pufului şi penelor de la gâştele vii au determinat deputaţi din Parlamentul European să solicite o rezoluţie prin care acest lucru să nu se mai întâmple.

Propunerea de rezoluţie vine din partea a trei parlamentari francezi, în frunte cu Jean-Marie Le Pen, fondatorul şi preşedintele onorific al Frontului Naţional Francez, cunoscut pentru ideile sale cu caracter xenofob, conservator şi antisemit. Deputaţii francezi vor o rezoluţie prin care să se interzică deplumarea gâştelor vii, adică să nu se mai jumulească păsările vii de puf. În susţinerea iniţiativei lor, eurodeputaţii invocă Recomandarea din 22 decembrie 1999 referitoare la gâştele domestice şi încrucişările lor, emisă de Comitetul permanent al Convenţiei europene pentru protecţia animalelor domestice, prin care se menţine interdicţia de a jumuli gâştele atât timp cât sunt vii. Îm sprijinul propunerii, parlamentarii europeni invocă şi Strategia Uniunii Europene pentru protecţia şi bunăstarea animalelor pentru perioada 2012-2015.

Îngrijorarea deputaţilor vine din faptul că, în continuare, se practică deplumarea în Uniunea Europeană, în special în Franţa, ce asigură aproape 80% din recolta mondială de pene. “Solicită Comisiei să asigure respectarea acestei recomandări pentru a pune capăt acestei practici barbare”, se arată în propunerea de rezoluţie a celor trei eurodeputaţi.

De remarcat, în România, în legislaţia privind bunăstarea animalelor, este interzisă deplumarea păsărilor vii; este chiar recomandat ca această operaţiune să se facă imediat după sacrificarea păsărilor, pentru obţinerea unor condiţii de igienă cât mai bune.

din aceeasi categorie