Acasă Economie În grafic cu deficitul

În grafic cu deficitul

de GM

Statul a cheltuit în anul 2011 cu 5,5 miliarde de euro mai mult decât a încasat, dar s-a încadrat în ţintele de deficit bugetar convenite în programele de asistenţă cu organismele internaţionale, transmite Agerpres.

Surse guvernamentale au declarat că datele preliminare arată un deficit bugetar pe cash de 4,35% din Produsul Intern Brut (PIB), adică aproximativ 23,8 miliarde lei (circa 5,5 miliarde euro).

Ca în fiecare an, statul a dat drumul la cheltuieli în luna decembrie, când deficitul a urcat cu 7,5 miliarde lei (1,73 miliarde euro), de la 16,33 miliarde lei la finalul lunii noiembrie la 23,83 miliarde lei.

O relaxare a cheltuielilor bugetare a fost permisă în lunile iunie (când diferenţa dintre cheltuielile şi încasările statului a fost de 4 miliarde lei), februarie – 3,2 miliarde lei, mai – 3,07 miliarde lei, noiembrie – 3,05 miliarde lei, martie – 2,85 miliarde lei, iar un control mai strict al execuţiei a fost în lunile aprilie şi octombrie, când încasările statului au depăşit cheltuielile cu 840 milioane lei şi, respectiv, 400 milioane lei.

De asemenea, în luna ianuarie 2011, nereprezentativă însă pentru execuţia bugetului statului, a fost înregistrat surplus bugetar de 819 milioane lei.

România a respectat în anul 2011 ambele ţinte de deficit bugetar, atât cea calculată după metodologia cash, cât şi cea calculată după metodologia ESA a Uniunii Europene, care ia în calcul şi angajamentele de plată.

România a convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) o ţintă de deficit bugetar pe cash de 4,4% din PIB pe 2011, iar datele preliminare indică un nivel de 4,35% din PIB, iar cu Comisia Europeană (CE) a fost stabilită o ţintă de deficit ESA de 4,9% din PIB, iar datele preliminare arată arată că deficitul a fost sub acest nivel, au precizat aceleaşi surse.

din aceeasi categorie