Acasă Analize Hidroelectrica a dat-o în judecată pe Oana Truţa. Fondul Proprietatea reacţionează tot în instanţă

Hidroelectrica a dat-o în judecată pe Oana Truţa. Fondul Proprietatea reacţionează tot în instanţă

de M G

„Fondul Proprietatea (FP) își exprimă indignarea totală față de eliminarea Oanei Truța din Consiliul de Supraveghere (CS) al Hidroelectrica la data de 31 august 2017 și consideră că acțiunile întreprinse de Ministerul Energiei sunt nefondate și abuzive”, se arată într-un comunicat de presă al FP. Reprezentanţii FP remarcă şi faptul că Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, a aprobat, recent, ultima dată pe 3 august, numirea Oanei Truţa în Consiliulul de Supraveghere al producătorului de energie. În plus, Fondul anunţă că au declanşat deja „acţiuni legale împotriva hotărârii acţionarilor care au aprobat acţiunea în justiţie împotriva doamnei Truţa”.

Reamintim, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor Hidroelectrica a demis-o de drept pe Oana Truță din Consiliul de Supraveghere al companiei, urmând să stabilească şi prejudiciul și acțiunea în instanță împotriva acesteia, pentru recuperarea sumelor. Oana Truță era reprezentantul Fondului Proprietatea, acționar minoritar la producătorului de energiei, în Consiliul de Supraveghere al producătorului de energie (vezi – Hotarire AGA Hidroelectrica).

Reprezentanţii FP au cerut, în AGA din 31 august, ca Hidroelectrica să iniţieze acţiuni în răspundere împotriva reprezentanţilor statului în CS, care au numit noii membri provizorii ai Directortaului.

Ca răspuns la cererea Fondului Proprietatea, Ministerul Energiei a transmis, pe 10 august, o cerere de suplimentare a ordinii de zi a AGA Hidroelectrica din 31 august. Astfel, ministerul cerea iniţierea de către societatea a unei „acţiuni în răspundere împotriva doamnei Oana Valentina Truţă, membru în Consiliul de Supraveghere al SPEEH Hidroelectrica”.

Potrivit declaraţiilor ministrului Energiei, Toma Petcu, investiţiile reprezintă principalul obiectiv al companiilor energetice aflate în coordonarea ministerului. Pe de altă parte, Fondul Proprietatea pare interesat în primul rând de acţiuni pe termen scurt şi pare că manifestă lipsă de interes pentru investiţiile pe termen mediu şi lung.

De remarcat, potrivit art 155 al legii 31/90, acţiunea în răspundere contra fondatorilor, administratorilor, directorilor, respectiv a membrilor directoratului şi consiliului de supraveghere, precum şi a cenzorilor sau auditorilor financiari, pentru daune cauzate societăţii de aceştia prin încălcarea îndatoririlor lor faţă de societate, aparţine adunării generale, care va decide cu majoritatea prevăzută la art. 112. Adică, dacă adunarea generală decide să pornească acţiune în răspundere contra membrilor consiliului de supraveghere cu majoritatea prevăzută la art. 115 alin. (1), mandatul membrilor respectivi ai consiliului de supraveghere încetează de drept. Adunarea generală va proceda la înlocuirea lor.

Atac la guvernanţa corporativă

„Propunerea Ministerului Energiei nu include motivația pentru inițierea procedurii judiciare împotriva doamnei Truța. De asemenea, Ministerul și Hidroelectrica au ignorat dreptul legal la informare, blocând accesul Fondului Proprietatea la documentația AGA. Fondul Proprietatea consideră că aceste acțiuni reprezintă represalii din partea Ministerului Energiei pentru a înlătura un membru al Consiliului de Supraveghere care, prin exercitarea atribuțiilor sale legale, de administrare, s-a opus acțiunilor anumitor membri ai organelor societare care au amenințat implementarea principiilor de guvernanță corporativă în Hidroelectrica. Trebuie remarcat faptul că doamna Truța este în fapt cel mai experimentat membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, având mai multe mandate de membru în Consiliu în slujba companiei incepand cu martie 2011 și până în prezent şi s-a ocupat de companie chiar şi în perioada procesului de reorganizare a companiei. Acțiunea luată de Ministerul Energiei reprezintă un atac suplimentar asupra implementării principiilor de guvernanță corporativă”, se mai arată în comunicatul Fondului Proprietatea.

„De fapt, Ministerul Energiei, a votat favorabil numirii doamnei Oana Truţa ca membru al Consiliului Hidroelectrica atât în data de 3 iulie 2017, cât şi în data de 3 august 2017. Recent, Fondul a iniţiat mai multe acţiuni în instanţă împotriva deciziilor luate în cadrul AGA şi de către Consiliul de Supraveghere pentru înălcarea normelor de guvernanţă corporativă, iar această acuzaţie nefondată la adresa unui membru al Consiliului nominalizat de Fond poate fi văzută drept o formă de represalii”, precizează comunicatul.

Pe de altă parte, în document se reaminteşte că „Oana Truţa s-a opus pe bună dreptate numărului tot mai mare de acţiuni care încalcă legislaţia privind guvernanţa corporativă, care au fost luate de Ministerul Energiei in cadrul Hidroelectrica de la începutul anului”.

„Fondul va continua să ia toate măsurile necesare, pentru a se asigura că principiile de guvernanţă corporativă sunt respectate la Hidroelectrica şi că directorii care îşi îndeplinesc atribuţiile legale, de administrare, nu sunt destituiţi fără motiv”, se precizează în comunicat.

În plus, în opinia Fondului Proprietatea, Ministerul Energiei ar trebui să se concentreze asupra creării unui climat în care toate părţile implicate să poată contribui la îndeplinirea priorităţilor Hidroelectrica, în loc să adopte astfel de decizii în mod clar abuzive.

„Din nefericire, pe durata mandatului actualului ministru al Energiei, am observat că: nu au fost adoptaţi paşi concreţi în direcţia listării companiei; dimpotrivă, au existat întârzieri şi motive de confuzie; nu există paşi concreţi şi decizii care să fi justificat întârzieri suplimentare în listarea Hidroelectrica; au existat încercări inadecvate din partea Ministerului de a interveni în activitatea de zi cu zi a companiei; persoane lipsite de experienţă au fost numite în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, în mod evident fără un proces de selecţie competitiv şi transparent. Ulterior, această situaţie a permis desemnarea unui Directorat interimar, fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la criteriile profesionale şi procesul de selecţie”, se mai arată în comunicat.

„Fondul Proprietatea solicită Ministerului Energiei să înceteze adoptarea unor astfel de acţiuni abuzive în întreprinderile de stat şi să implementeze în mod corect, să susţină şi să respecte principiile de guvernare corporativă – care sunt esenţiale pentru a adue valoare adaugată companiei, acţionarilor săi şi angajaţilor, precum şi pentru protejarea împotriva unor comportamente inadecvate şi fapte de corupţie”, se mai precizează în comunicat.

De remarcat, pe 18 septembrie, este convocată o altă Adunare Generală a Acţionarilor, pentru a aproba declanşarea procedurilor de selecţie a membrilor CS, ce vor fi numiţi pe o perioadă de patru ani, potrivit OUG 109/2011 privind conducerea corporatistă a companiilor de stat.

Hidroelectrica este una dintre cele mai profitabile companii de stat şi unul dintre cei mai mari producători de energie din ţară. Acţionarul majoritar este Ministerul Energiei, cu 80% din titluri, restul fiind deţinut de Fondul Proprietatea.

Hidroelectrica a înregistrat în primele cinci luni ale anului 2017 un profit brut de 743,7 milioane de lei, cu 154,6 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând o creştere cu 26%. Cifra de afaceri înregistrată în primele cinci luni ale acestui an a fost 1,436 miliarde de lei, faţă de 1,296 miliarde de lei în perioadă similară a anului trecut, crescând cu 11%. Producţia la cinci luni în acest an a fost de de aproximativ 6,5 TWh, faţă de 7 TWh realizaţi în aceeaşi perioadă a anului 2016.

din aceeasi categorie