Acasă EconomieIndustrie FP acuză slăbirea guvernanței corporative la Nuclearelectrica

FP acuză slăbirea guvernanței corporative la Nuclearelectrica

de A

Fondul Proprietatea consideră că Nuclearelectrica are nevoie de un mandat cu durată completă, și nu de unul interimar de patru luni, arată un comunicat al FP, în care se precizează că acele contracte de mandat propuse pentru noul consiliu interimar sunt revizuite, fiind eliminate obligații cheie ale membrilor consiliului, astfel încât ”aceasta situație sporește în mod vizibil riscul unor potențiale practici de coruptie și abuzive la Nuclearelectrica”.

Fondul Proprietatea şi-a exprimat marți ”dezaprobarea și îngrijorările majore” în privința celor două noi puncte propuse de către Ministerul Energiei pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica, programată pe 24 august.

„În primul rând, Consiliul de Supraveghere interimar al Nuclearelectrica urmează să fie schimbat cu un alt Consiliu cu mandat scurt de patru luni, în ciuda faptului că data expirării mandatului membrilor Consiliului actual era cunoscută de toți acționarii de luni întregi. Compania are nevoie urgentă de un Consiliu de Supraveghere puternic, responsabil, cu mandat pe durată completă, pentru a ajuta la gestionarea provocărilor și oportunităților cu care se confruntă Nuclearelectrica”, arată un comunicat emis marți de FP.

În al doilea rând, spun oficialii Fondului, contractele de mandat propuse pentru noul Consiliu interimar sunt revizuite, fiind eliminate obligații cheie ale membrilor Consiliului, care făceau parte din contractele de mandat anterioare.

”Potrivit noilor contracte, membrii Consiliului nu mai sunt pot fi trași la răspundere pentru încălcarea obligațiilor de neconcurenţă, permițând, astfel, conflicte de interes flagrante. Mai mult, ei nu mai sunt obligați sa păstreze confidențialitatea informațiilor obținute în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Nuclearelectrica”, subliniază conducerea FP.

Reprezentanții FP spun că ambele puncte se află în contradicție cu normele guvernanței corporative și este de așteptat să aibă un impact negativ asupra performanței Nuclearelectrica, precum și asupra valorii acțiunii acestei companii listate la bursă.

”În opinia Fondului, aceasta situație sporește în mod vizibil riscul unor potențiale practici de coruptie și abuzive la Nuclearelectrica. În plus, pune în pericol performanța companiei, deoarece poate influența valoarea acțiunilor companiei cotate la bursă, precum şi încrederea investitorilor în viitorul companiei datorită lipsei de responsabilitate și transparență”, adaugă FP.

Johan Meyer, co-director general al Fondului Proprietatea, afirmă că efectuarea unor ”modificări nocive” la contractele de mandat ale membrilor consiliilor ”pare să fie o practică comună a Ministerului Energiei”, având în vedere repetarea situației similare de la Hidroelectrica,

”Încă o dată, un alt consiliu interimar cu contracte de mandat modificate pentru a fi cat mai permisive, care îngăduie membrilor consiliului să-și păstreze poziții similare în alte companii energetice, inclusiv concurente, și care elimină dispozițiile privind confidențialitatea, pare să fie modalitatea Ministerului Energiei de a se abate de la legislația privind guvernanta corporativa și, de a urmări probabil alte interese. Această situație ridică îngrijorări serioase cu privire la responsabilitatea membrilor consiliilor din sectorul energetic de a acționa în interesul companiei și de a nu-și folosi pozițiile de conducere în companii precum Nuclearelectrica și Hidroelectrica pentru a deservi alte interese decât cele ale companiilor respective”, afirmă Johan Meyer.

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), compania care operează centrala nucleară din Cernavodă, a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 133,78 milioane lei (29,2 milioane euro), în creştere de 77 de ori faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii producţiei şi a încasărilor.

Producţia de energie a companiei a crescut în primul semestru cu 5,5%, la 5.066 GWh, ”în condiţiile unei opriri planificate semnificativ mai reduse a unităţii planificate să intre în oprirea planificată”.

Veniturile din vânzarea energiei electrice au urcat în primele şase luni cu 20,2%, la 869,7 milioane lei.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participaţie de 82,49%.

din aceeasi categorie