Acasă Stiri ExterneAmerica Engie vrea să se extindă în Brazilia

Engie vrea să se extindă în Brazilia

de A

Engie, cea mai mare companie franceză de utilități, vrea să se extindă în Brazilia prin achiziții și va evalua activele scoase la vânzare de Eletrobras, chiar dacă săptămâna trecută a cheltuit peste un miliard de dolari pentru a câștiga licențele de operare a două mari hidrocentrale, a afirmat Mauricio Bahr, șeful operațiunilor locale, citat de Reuters.

Compania braziliană de stat Eletrobras (sau Centrais Elétricas Brasileiras SA) vrea să vândă în următoarele luni șase dintre companiile sale de distribuție, precum și unele parcuri eoliene.

„Suntem deschiși la oportunități, dar întotdeauna într-un mod conservativ și respectând disciplina financiară. Datoria noastră în Brazilia este scăzută și avem spațiu de manevră”, a declarat Mauricio Bahr.

El spune că va trebui să caute active, fiind ”interesați de firmele de distribuție”, notează Agerpres.

Sectorul energiei din Brazilia trece printr-un proces de consolidare, mulți jucători locali scoțându-și activele la vânzare pentru a-și reduce datoriile, într-o perioadă de înăsprire a creditării.

Distribuția energiei este unul dintre sectoarele care trece printr-o perioadă de consolidare. În prezent, numărul operatorilor este prea mare, apreciază analiștii.

Săptămâna trecută, Engie a cheltuit 3,53 miliarde de reali (1,13 miliarde de dolari) pentru a câștiga licențele de operare a două mari hidrocentrale din Brazilia. Activele vor majora operațiunile locale, care deja au o contribuție de 18% la rezultatele globale ale companiei.

Engie și Eletrobras sunt partenere în câteva proiecte, inclusiv în barajul hidroelectric Jirau, construit în mijlocul junglei amazoniene, cu o capacitate de generare de 3.750 megawați.

Eletrobras a sugerat că ar putea vinde participații în marile centrale de pe Amazon. Pe lângă Jirau, este acționar la barajele Belo Monte și Santo Antonio.

Și compania italiană de utilități Enel SpA caută oportunități pentru a se extinde prin achiziții în sectorul energiei din Brazilia, după ce a obținut o licență pentru operarea barajului hidroelectric Volta Grande, a afirmat marți Carlo Zorzoli, șeful operațiunilor locale.

Enel a cheltuit 1.490 miliarde de reali (473 milioane de dolari) pentru licența de operare a barajului hidroelectric Volta Grande, o uzină de 380 de megawați aflată în statul Minas Gerais. A fost a doua mare achiziție în sectorul energetice brazilian realizată în ultimii doi ani de Enel, care s-a concentrat pe investiții în America Latină, unde piața crește într-un ritm mai rapid decât în Europa.

Carlo Zorzoli a precizat că firma italiană analizează depunerea unei oferte pentru unele firme regionale de distribuție, deținute de compania de stat Centrais Elétricas Brasileiras, precum și pentru grupul de utilități Light.

De asemenea, Enel ia în considerare în acest an participarea la licitațiile pentru licențele noilor proiecte de energie eoliană și solară în Brazilia, a adăugat Zorzoli, fără a da amănunte suplimentare.

Anul trecut, Engie a stabilit un obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 cu 10% până în 2020, majorarea capacităților sale de energie regenerabilă cu 50% în perioada 2009 — 2015 și creșterea eficienței energetice cu 40% până în 2018.

Pe piața din România, Engie este prezent în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate și servicii energetice și de mediu.

 

din aceeasi categorie