Acasă Focus Agricol Constantin caută la Bruxelles soluţii pentru fermieri

Constantin caută la Bruxelles soluţii pentru fermieri

de A

 

Daniel CONSTANTIN
foto: Ion Curelariu

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, va solicita luni, la Bruxelles, soluții de sprijin pentru urgente atât pentru fermierii afectați de secetă cât și pentru producătorii cărora criza din sectorul laptelui le-a diminuat veniturile, informează, duminică, reprezentanții ministerul.

Daniel Constantin, împreună cu secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, George Turtoi, participă luni la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit).

Președinția luxemburgheză dorește să concentreze dezbaterile asupra unor chestiuni sensibile referitoare la situația dificilă existentă în anumite sectoare agricole la nivel european.

În acest context, ministrul Daniel Constantin va prezenta situația din sectorul agricol din România solicitând în acest sens soluții urgente atât pentru fermierii afectați de secetă cât și pentru producătorii cărora criza din sectorul laptelui le-a diminuat considerabil veniturile.

De asemenea, vor fi purtate discuții la nivel de comisar și la nivel tehnic pentru identificarea de modalități concrete de punere în practică a acestora.

Pierderile cele mai mari din cauza secetei au fost la culturile de porumb, floarea soarelui şi soia, precizând că şi cei din zootehnie au fost afectaţi. Autorităţile vor acorda diferenţiat despăgubirile specifice fermierilor mici şi fermierilor mari, pentru cei din urmă fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Culturile însămânţate în toamna anului 2014, pentru care s-a încheiat campania de recoltat, nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei. De altfel, însuşi premierul Victor Ponta este îngrijorat că seceta şi problemele din agricultură vor afecta creşterea economică a României către finalul anului.

Producţia de miere a scăzut cu 50%, dar nu vor fi scumpiri

De asemenea, producția de miere va fi mai mică cu până la 30-35% în 2015, față de producția medie anuală, de 22.000-24.000 tone, din cauza secetei și a depopulării familiilor de albine, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea. Acesta dă însă asigurări că prețul mierii nu va crește pentru că piața nu a fost atât de solicitantă.

„Sigur, au fost din păcate, în ultimul timp, niște probleme privind producția de miere, dar prin sprijinul Ministerului Agriculturii, prin acel ajutor de minimis acordat anul trecut, am supraviețuit. Sperăm ca și în acest an să primim acele ajutoare de minimis, pentru că în acest an ne-am confruntat cu condiții de secetă pe care nu le-am mai întâlnit de mulți ani. Producția de miere din acest an va fi undeva la 60% — 65%, în jurul a 16.000—17.000 de tone din producția media anuală. Pe rapiță, producția de miere a fost undeva la 70%, pe tei a fost slăbuț, iar pe floarea soarelui nici la jumătate”, a spus Ioan Fetea.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Botănoiu, a precizat că autoritățile analizează posibilitatea acordării unor ajutoare de minimis în sectorul apicol în condițiile în care 2015 este un an foarte greu.

,,Ne gândim la ajutor și în domeniul apicol, căutăm pe de o parte să găsim o soluție pentru ca apicultorii să își poată continua activitatea. Când a început acest târg, nu erau nici pe departe atâția participanți, ceea ce înseamnă că sectorul apicol este pe o poziție corectă numai că trebuie susținut. Investițiile în acest sector, plus-valoarea pe care o aduc apicultorii culturii mari sunt lucruri care dovedesc atașamentul celor implicați. Sigur că mergem pe varianta ajutoarelor de minimis pentru că acest an este unul extraordinar de greu”, a precizat Botănoiu.

România se clasează în topul producătorilor de miere pe locul patru în Europa. Țara deține, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine și are în jur de 40.000 de apicultori la nivel național, peste 60% dintre aceștia fiind membri ai Asociației Crescătorilor de Albine din România, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

 

din aceeasi categorie

1 comentariu

Constantin caută la Bruxelles soluţii pentru fermieri | ibdimv.ro septembrie 7, 2015 - 11:36 am

[…] Sursa: focus-energetic.ro […]

Comments are closed.