Acasă EconomieIndustrie Concurenţa face recomandări consorţiilor din licitaţiile publice

Concurenţa face recomandări consorţiilor din licitaţiile publice

de A

licitatieConsiliul Concurenţei a lansat în consultare publică un proiect de Ghid ce cuprinde o serie de îndrumări şi recomandări pentru companiile care se asociază pentru a participa la o procedura de achiziţie publică, astfel încât acestea să nu încalce reglementările din domeniul concurenţei, a anunţat marţi autoritatea de concurenţă.

„Legislaţia în vigoare, dar şi pachetul legislativ care transpune directiva în domeniul achiziţiilor publice, permit participarea la licitaţii sub forma unor consorţii, pentru a facilita participarea IMM-urilor, asigurându-se astfel un grad de concurenţă ridicat. Cu toate acestea, participarea la licitaţii sub formă de asociere poate da naştere unor îngrijorări din punct de vedere al concurenţei şi, de aceea, am considerat necesară informarea corespunzătoare a mediului de afaceri, astfel încât să se evite încălcarea legislaţiei”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Proiectul mai cuprinde şi exemple utile în autoevaluarea pe care trebuie să o facă membrii unui consorţiu, anterior depunerii ofertei, pentru a se asigura că respectă regilile din domeniul concurenţei.

Ghidul are la baza practica altor autorităţi de concurenţă din Uniunea Europeană, în special a celor din, Olanda, Danemarca Marea Britanie, dar şi a Comisiei Europene (Orientările privind aplicarea regulilor de concurenţă acordurilor de cooperare pe orizontală).

Documentul pus în consultare conţine şi informaţii referitoare la modalităţile în care companiile pot sesiza Consiliului Concurenţei posibile practici anticoncurenţiale, precum şi o descriere a puterilor de investigaţie ale autorităţii de concurenţă şi a sancţiunilor aplicabile în situaţia în care se constată încălcarea legii.

Propunerile şi observaţiile referitoare la proiectul de ghid pot fi trimise Consiliului Concurenţei până la data de 31 mai.

din aceeasi categorie