Acasă Analize Comisia de anchetă asupra activităţii ANRE se extinde

Comisia de anchetă asupra activităţii ANRE se extinde

de M G

Iulian Iancu

Comisia parlamentară, înfiinţată la cererea PSD pentru a cerceta activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), îşi extinde activitatea: nu numai că va stabili dacă preţurile energiei şi gazelor sunt cele corecte, dar va ancheta activitatea ANRE din anul 2005 (când au avut loc primele privatizări de distribuţii din ţară) până în prezent şi va chema la audieri toţi factorii implicaţi, precum miniştri, secretari de stat, foşti şefi din autoritate sau directori de companii.

„Avem în analiză acest obiectiv: de ce au crescut preţurile. Vom lua în calcul toate elementele care contribuie la formarea preţului la consumatorul final, pe tot lanţul energetic: adică în ce fel s-au stabilit preţurile la producător, cum s-a stabilit tariful de transport, atât la energie electrică, cât şi la gaze, de ce a fost crescut, în anumite procente, evoluţia tarifului la distribuitor şi în ce măsură au fost recunoscute costurile, în ce măsură a fost corectă recunoaşterea lor şi cum se regăseşte ea în calitatea serviciului”, a spus preşedintele Comisiei, deputatul PSD Iulian Iancu.

Potrivit acestuia, vor fi audiaţi, practic, toţi factorii implicaţi din ultimii 12 ani.

„Nu doar ANRE este un factor de influenţă, punem întrebări şi despre accizele, taxele cu care este încărcată factura la consumatorul final. Putem chema toţi factorii implicaţi din 2005 până astăzi, de la miniştri, secretari de stat, preşedinţi de autoritate, reglementatori, directori generali de la toţi operatorii”, a susţinut Iulian Iancu.

Acesta a admis că va fi o muncă titanică, dar şi-a exprimat speranţa ca, la final, să dea răspunsuri simple: dacă preţul pe care îl plătim la energie şi gaze este cel corect sau nu.

Întrebat ce măsuri poate lua comisia, în cazul în care se descoperă deficienţe, Iulian Iancu a răspuns: „Trei măsuri se vor lua: modificarea legislaţiei primare, solicitarea de modificare a legislaţiei secundare şi înaintarea către Parchet a cazurilor care se dovedesc a fi infracţionale”.

Recent, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE din 2012 până în prezent, declara că audierile din această comisie vor reprezenta un moment al adevărului. „Consider că va fi un moment al adevărului, în care putem să prezentăm toate modificările legislative, toate evoluţiile şi impactul asupra bugetului. Liberalizarea a permis producătorilor de stat să atingă succese financiare considerabile. Dacă acum cinci ani vorbeam de producători în insolvenţă şi aproape de faliment, aceste societăţi, astăzi, donează statului două miliarde de lei, într-o piaţă competitivă, lichidă, cuplată cu patru state europene. Consider că evoluţiile sunt bune şi, în special, efectul creşterii de pe piaţa energetică aduce mai mulţi investitori în ţară, creează locuri de muncă, creează încredere şi susţine politicile sociale, fie că vorbim de pensii sau de salariile bugetarilor, susţinute în parte şi din veniturile suplimentare ca urmare a liberalizării”, a precizat preşedintele ANRE.

din aceeasi categorie

1 comentariu

tudor popescu octombrie 7, 2017 - 8:42 am

Pai daca ma cheama pe mine Iancu .. pentruu explicarea motivelor distrugerii termoficarii din Ro .. Poate incepe penalul in doua saptamani .

Comments are closed.