Acasă Stiri ExterneEuropa Analize suplimentare pentru construcţia cablului submarin dintre România şi Turcia

Analize suplimentare pentru construcţia cablului submarin dintre România şi Turcia

de GM

Cablu-electricProiectul comun de construcţie a unui cablu submarin de transport energie între România şi Turcia are nevoie de o analiză suplimentară urmând ca, ulterior, cele două guverne să decidă dacă se vor implica în dezvoltarea proiectului de infrastructură sau vor încuraja entităţi private să participe la realizarea lui, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie. Discuţiile dintre România şi Turcia privind acest cablu de transport al electricităţii au început în 2006. La acea dată, investiţia era evaluată la 400-500 milioane de euro.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit joi, la Istanbul, cu ministrul turc al Energiei şi Resurselor Naturale, Taner Yildiz, cei doi oficiali discutând despre stadiul cooperării bilaterale în domeniul energetic.

În cadrul întâlnirii a fost prezentat potenţialul României de a depozita gaze naturale, dar şi capabilităţile tehnice ale unor societăţi româneşti de a participa la dezvoltarea unor proiecte hidroenergetice în Turcia.

„Îmi doresc ca Turcia să devină un partener important al României în domeniul energetic şi apreciez discuţia extrem de deschisă şi pragmatică avută astăzi (joi – n.r.) cu omologul meu, ministrul Yildiz”, a declarat Răzvan Nicolescu.

Guvernul a aprobat în şedinţa din 16 decembrie 2013 Memorandumul cu tema “Cablu de interconectare submarin 400 Kv România – Turcia”.

Potrivit Memorandumului, compania de Proiect HVDCC Romania-Turcia S.A. va fi o companie mixtă româno-turcă (fiecare parte deţinând 50%), care va fi responsabilă de reevaluarea şi actualizarea studiului de fezabilitate, inclusiv mărirea capacităţii de export de la 800 la 1600 MW, precum şi de asigurarea finanţării, construcţiei şi operării proiectului.

Din partea română, la companie vor participa Transelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Romgaz, Societatea Hidroelectrica, Electrica SA şi Complexul Energetic Hunedoara.

din aceeasi categorie