Acasă Stiri ExterneAsia Pacific Acord Turcia-Rusia pentru centrala nucleară Akkuyu și Turkish Stream

Acord Turcia-Rusia pentru centrala nucleară Akkuyu și Turkish Stream

de A

Turkish StreamO decizie politică a fost luată pentru a continua lucrările la gazoductul Turkish Stream precum și la centrala nucleară de la Akkuyu, a declarat ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, la finalul unei reuniuni cu omologul său rus Alexander Novak, transmite ITAR Tass.

„Suntem gata pentru construcția primei linii a gazoductului Turkish Stream. Acest proiect este avantajos pentru ambele țări”, a declarat Nihat Zeybekci. Potrivit oficialului turc, la reuniunea dintre președintele rus, Vladimir Putin, și omologul turc Tayyip Erdogan, care ar urma să aibă loc la Sankt Petersburg în data de 9 august, va fi dat „impulsul final” pentru proiectul Turkish Stream.

„Ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, l-a asigurat pe Alexander Novak că în prezent partea turcă a eliminat toate obstacolele legale pentru construcția centralei nucleare de la Akkuyu și de asemenea sprijină proiectul Turkish Stream”, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul rus al Energiei.

În 2011, Turcia și compania rusă Rosatom au semnat un acord pentru a construi și opera o centrală nucleară cu patru reactoare, de 1.200 megawați, în provincia Mersin de pe coasta Mării Mediterane. Inițial, Rosatom a promis că primul reactor va fi gata până în anul 2019, scrie Agerpres.

În luna noiembrie a anului trecut, un avion militar rus a fost doborât de către armata turcă, ceea ce a provocat cea mai gravă criză diplomatică dintre Turcia și Rusia de după Războiul Rece.

Din cauza tensiunilor apărute între cele două țări, în luna decembrie 2015, Rusia a suspendat lucrările la proiectul gazoductului Turkish Stream, o conductă de gaze care ar urma să traverseze Marea Neagră până la granița dintre Turcia și Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din sudul Europei.

din aceeasi categorie