Acasă Focus Agricol 100.000 de fermieri au cererile de plată blocate

100.000 de fermieri au cererile de plată blocate

de A

ferma fermier agriculturaUn număr de 108.725 de fermieri au cererile de plată blocate, jumătate din aceștia, adică 56.000 de fermieri, fiind din eșantionul ales de autorități pentru a fi controlați, iar restul înregistrează diverse erori precum cele generate de transferul de exploatație sau trebuie să dea banii înapoi pentru subvenții necuvenite.

”Un număr de 55.800 sunt selectați pentru controlul pe teren și blocați. Mai sunt fermieri care au transferuri de exploatație, transfer care trebuie administrat și care generează niște particularități în cazul aprobării la plată, pentru că mulți din ei sunt fermieri mici, iar la ei lucrurile se nuanțează. Mai sunt și fermieri de la care trebuie recuperate sancțiunile multianuale, e vorba de circa 7.100 de fermieri. Mai sunt situațiile unor mici fermieri, încadrați în schema de mici fermieri și care au solicitat și sprijin cuplat, iar în cazul acesta sprijinul cuplat este calculat din FEGA și plătit tot din FEGA. La momentul acesta nu avem cuantumul final al plății ca să știm cât trebuie să plafonăm ca să ajungem la maximum de 1.250 euro, e vorba de circa 8.700 de fermieri”, a declarat joi directorul general adjunct al APIA, Nicolae Horumbă, într-o conferință de presă.

Alți fermieri cu conturile blocate sunt aceia care în cererea de plată au bifat că sunt ”mici fermieri” și apoi au cerut retragerea lor din schema respectivă, astfel că acum sunt probleme în autorizarea lor la plată.

Există și fermieri cu conturile blocate din cauză că au înregistrat erori în ceea ce privește declararea pe același amplasament a terenurilor necultivate.

”În ceea ce privește sesizările primite de la fermieri și preluate în mass-media, privind lipsa banilor cuveniți în conturi, atragem atenția că nu este vorba de vreo lacună în sistemul informatic sau despre vreo dezinformare a fermierilor. Există însă cazuri, în special de fermieri cu suprafețe mari, pentru care sunt necesare niște verificări amănunțite ale documentelor depuse împreună cu cererea de plată, verificări care solicită un timp mai îndelungat de procesare, astfel încât să ne asigurăm că sunt respectate prevederile europene și naționale în vigoare”, a spus acesta.

Restul cererilor care nu au fost trimise încă la plată sunt în faza finală de procesare, fiind vorba despre fermieri care au făcut parte din eșantionul de control și pentru caremai sunt necesare clarificări, sau sunt fermieri în cazul cărora au fost constatate diverse neconformități și pentru care vor trebui ajustate sumele finale de plată.

Fermierii au primit 340 milioane euro

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a autorizat și a trimis spre plată 337,3 milioane euro, pentru 725.252 fermieri, în ultimele trei săptămâni, în cadrul campaniei de cerere unică pentru 2015, din care cea mai mare sumă o reprezintă plățile prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), de aproape 270 milioane euro.

Astfel, s-au făcut plăți de 147,12 milioane euro aferente Schemei de Plată Unice pe Suprafață (SAPS), pentru o suprafață de circa 5 milioane hectare. Micii fermieri au primit 68,42 milioane euro. Alte 49,05 milioane euro au fost acordate prin schemele de plată redistributivă.

Plățile pentru tinerii fermieri s-au ridicat la 3,55 milioane euro.

S-au efectuat totodată plăți în valoare de 69,1 milioane euro, pentru schema de ajutor național tranzitoriu pentru culturile în teren arabil.

”Facem tot posibilul ca toate plățile să ajungă către fermieri. Nu e foarte simplu să construiești ceva din nimic. În continuare, pe măsură ce dosarele vor fi instrumentate, vor fi eliminate erorile, și acestea vor ajunge în plată”, a declarat joi, în cadrul conferinței de presă directorul general al APIA, Ioan Merca.

Acesta a anunțat că la începutul lunii mai se vor face și plățile pe înverzire, în sumă de 535 milioane euro, însemnând 32% din plafonul total alocat. Tot atunci se vor face și plățile pe Măsura 13, pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, măsură cuprinsă în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. În cadrul acestei măsuri, s-au depus circa 400.000 de cereri, cu o valoare estimată de aproximativ 230 milioane euro.

”În decursul lunii mai se vor autoriza și celelalte scheme de plată din cererea unică, astfel încât fermierii să aibă banii în conturi până la data limită de 30 iunie. Nu ne permitem întârzieri”, a precizat președintele APIA.

În plus, din totalul celor 943.000 de cereri depuse pentru anul 2015, sunt 57.000 de cereri depuse pe sectorul zootehnic, care însă vor intra mai târziu la plată.

În ceea ce privește campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2016, de la 1 martie și până în prezent s-au depus la APIA un număr de 550.523 cereri de plată, pentru o suprafață eligibilă de 2,79 milioane hectare.

Referitor la procesul de depunere a cererilor din sectorul zootehnic, campania 2016, care a început luni, 25 aprilie, până acum au fost înregistrate 15.831 de cereri la nivelul centrelor județene. Reprezentanții APIA spun că acest număr urmează să crească în perioada următoare.

Fermierii trebuie să depună cererile până la 16 mai. Dacă cererile unice de plată se depun după această dată, până la 10 iunie, suma pe care ar trebui să o primească fermierul se va reduce cu 1% pentru fiecare zi lucrătoare.

După data de 10 iunie 2016 cererile nu vor mai fi admise la calcul, iar beneficiarului nu i se acordă niciun fel de plată sau sprijin.

din aceeasi categorie